Blog

4 razloga zašto je eksterno knjigovodstvo dobar izbor za vaše poslovanje?

4 razloga zašto je eksterno knjigovodstvo dobar izbor za vaše poslovanje?

Autor: Zorana Jokmanović
Datum objavljivanja: 24.12.2021

 

Posjedovati uspješan posao i voditi ga, dvije su sasvim različite stvari. Možda tek otvarate firmu ili imate uspješnu kompaniju sa puno redovnih klijenata, ali vaš posao neće napredovati ukoliko nemate efikasne knjigovodstvene veštine (ako namjeravate sami da vodite finansijski dio) ili ne zaposlite dobrog knjigovođu.

 

 

Knjigovodstvo je u suštini profesija koju kao vlasnik preduzeća treba ili dobro da poznajete ili da unajmite nekoga ko može da se pobrine za ovaj zadatak umjesto vas. Ne morate nužno da angažujete računovođu ili internog knjigovođu, jer se plata kvalitetnog računovođe kreće od 800 eura pa na gore. Umjesto toga možete da izaberete eksterno računovodstvo i unajmite računovodstvenu agenciju, čime dobijate kvalitetnu uslugu, cijeli tim profesionalnih računovođa i još mnoge benefite.

Razloga za odabir eksternog knjigovodstva ima više a ovo su četiri glavna:


 1. Manji troškovi

 

Jedna od glavnih komponenti svakog poslovanja je planiranje budžeta i jasna slika o raspodjeli troškova. Vaš cilj kao vlasnika preduzeća je da smanjite ukupne troškove poslovanja, a jedan od načina da to radite je kontrola plata i dnevnica radnika — obično zapošljavanjem manjeg broja ljudi.

 

Trošak za platu, poreze i doprinose koji se isplaćuju internom knjigovođi može biti značajno visok, s tim da vaše preduzeće može da radi bez internog knjigovođe ukoliko brigu o svoj finansijskoj dokumentaciji prepustite spoljnom knjigovođi za potrebe računovodstva. Troškovi eksternalizacije vašeg računovodstva su značajno manji od zapošljavanja knjigovođe sa punim radnim vremenom.

 

2.  Nepristrasno finansijsko mišljenje

 

Jedan od glavnih nedostataka angažovanja internog knjigovođe je to što on može postati subjektivan i emocionalno uključen u vaše svakodnevno vođenje poslovanja. Eksterno knjigovodstvo nema veze sa vašim poslom. Njegov cilj je da vam pruži jasan uvid u finansijsku poziciju vašeg poslovanja kao i nepristrasne informacije i savjete u svim situacijama.

 

Računovodstvena agencija, za koju se odlučite, treba da obavlja sve računovodstvene poslove koji su potrebni da bi vaše poslovanje bilo u funkciji i da vam ukaže na njegove finansijske prednosti i slabosti, pri čemu je objektivno izvještavanje od krucijalnog značaja.

3. Tačnost i objektivnost izvještavanja

 

Za neka preduzeća, kao što su partnerska, može biti rizično da povjere računovodstvo jednom od vlasnika. Neusklađenost u viziji, načinu evidencije ili raspodjele sredstava mogu potencijalno da unište poslovni odnos i dovedu do nenamjernih grešaka. Korišćenjem usluga nezavisne knjigovodstvene agencije možete izbjeći ovu zamku i dobiti tačno i ažurno vođenje knjiga sa adekvatnim izvještajima.

4. Pristup računovodstvenom informacionom sistemu online

 

Sve više malih i srednjih preduzeća se okreće cloud tehnologiji za svoje poslovne informacione sisteme a među njima su i računovodstvene agencije. To znači da vođenje poslovnih knjiga možete da prepustite online računovodstvenoj agenciji, čime značajno štedite na vremenu jer razmjenu dokumentacije sa knjigovodstvenom agencijom vršite putem interneta, odnosno “cloud “rješenja koji ona koristi. Pored olakšane razmjene dokumentacije, dobijate i pristupe svim obrađenim i proknjiženim podacima kad god želite i gdje god da se nalazite, sa različitih uređaja. Samim tim otvara vam se mogućnost korišćenja izvještaja za ažurno i bolje planiranje poslovanja. Ovakva rješenja ne zahtijevaju instalaciju programa na vaš računar, potrebna vam je samo stabilna internet konekcija, pa su pristup i održavanje najčešće vrlo jednostavni a troškovi saradnje manji u odnosu na knjigovodstvene agencije tradicionalnog načina poslovanja.

 

Šta tražiti u knjigovodstvenoj agenciji?

 

Eksterne knjigovodstvene agencije su obično timovi sastavljeni od pojedinaca sa relevantnim iskustvom u računovodstvenim i revizorskim uslugama i iskustvom u širokom spektru tipova poslovanja. Kada birate agenciju, izaberite onu koja je dobro upoznata sa vašom vrstom posla i koja je specijalizovana za rad sa kompanijama koje su slične vama.


Birajte agenciju koja posjeduje iskustvo u određivanju profita, prometa i gubitaka između ostalih finansijskih pokazatelja i koja može da vam pomogne da odredite finansijsku poziciju vašeg poslovanja.


Osim stručnosti agencije, u procesu odabira, nemojte zanemariti i način komunikacije i organizacije saradnje, gdje se agencija nalazi u odnosu na vašu firmu, koliko vremena treba da odvojite na dostavu potrebne dokumentacije i da li agencija posluje online.

 

Ukoliko želite da saznate više o prednostima eksternog knjigovodstva, benefitima online računovodstva ili niste sigurni da li je eksterno knjigovodstvo pravi izbor za vas kontaktirajte nas. Možemo da vam pomognemo da napravite pravi izbor za vaše poslovanje.

 

Dogovorite sastanak

Za dalji razvoj saradnje Dogovorite sastanak